Kalkkunoiden keinosiemennys alkaa tarvikkeiden tarkistuksesta. Siemennystarvikkeet otetaan esille, ja varmistetaan niiden kunto ja toimivuus. Tämän jälkeen aloitetaan kukkojen lypsy eli siemennesteen keruu kukoilta. Siemennesteen voi kerätä yksin, tai työ voidaan jakaa, jolloin toinen huolehtii itse lypsystä ja toinen siemennesteen keräämisestä.

 

Kukot voidaan lypsää joko penkissä tai pitämällä kukkoa kiinni käsin. Penkissä lypsämisessä on se etu, että kukon paikalla pysymiseen ei tarvitse kiinnittää huomiota. Penkkilypsy vie kuitenkin enemmän aikaa kuin lypsy ilman penkkiä: penkkiä tarvitsee siirtää, ja jokainen kukko asettaa lypsyasentoon. Lypsy asento on hyvä, kun kukko lepää rauhassa rintansa päällä.


Lypsäjä hieroo hellästi kukon mahanalustaa oikealla kädellä. Tämän jälkeen painetaan kevyesti sekä pyrstön että mahan suunnasta, mikä saa aikaan siittimen esiintulon. Siitin puhdistetaan pyyhkäisemällä puhtaalla pumpulilla.



Toinen painallus saa yleensä aikaan ejakulaation.



Siemenneste kerätään imemällä ruiskuun, jossa on laimennusainetta.


Kerättävän siemennesteen tulee olla valkoista ja melko paksua. Kerätty siemenneste pitää käyttää noin 30 minuutin kuluessa, jos laimennusainetta ei käytetä. Laimennusaineen käyttö lisää käyttöaikaa noin 45 – 60 minuuttiin riippuen siemennesteen laadusta.


Itse siemennys aloitetaan rajaamalla kanat osaan kasvatuspinta-alaa. Rajaamisessa käytetään apuna portteja. Siemennyksessä voidaan käyttää apuna siemennystuolia ja siemennesteen annostelijaa, jolloin työ kevenee. Siemennys voidaan suorittaa myös ilman näitä. Siemennys jaetaan yleensä vähintään kahden henkilön työksi, jolloin toinen huolehtii siementämisen ja toinen siirtelee kanat.


Kanojen siirtäjä ottaa kanan kiinni, ja kantaa sen siemennyspisteeseen. Siemennystuolia käytettäessä kantaja asettaa kanan siemennystuoliin siementäjän syliin. (kuva: 38.jpg) Mikäli tuolia ei käytetä, hän ottaa kanan polviensa väliin, ja pitää oikealla kädellä kanaa jaloista kiinni.


Itse siemennys tapahtuu ns. avaamalla kana ja asettamalla siemennyspilli kanan munanjohtimeen. Avaaminen tapahtuu asettamalla peukalo kanan peräaukon mahan puolelle ja muut sormet peräaukon pyrstön puolelle.


Avaaminen tapahtuu pyöreällä liikkeellä, kevyesti painaen, jolloin peräaukon lihakset rentoutuvat ja vapauttavat munanjohtimen pään näkyviin. Mahdollinen kloaakissa oleva sonta pitää pyyhkiä pois ennen siementämistä, jotta sontaa ei joudu munanjohtimeen.


Kun siemennyspilli on munanjohtimen alussa, ilmanpaineen avulla puhalletaan siemenneste kanan munajohtimeen. Siemennyksessä käytetään yleensä lasisia siemennyspillejä, joihin siemenneste annostellaan. Annostelu voidaan suorittaa annostelijan avulla tai käsivaraisesti suoraan ruiskusta, johon siemenneste on kerätty.